Recenzija tkane marame: Natibaby Safi Sunset

"Cvjetanje" tkane marame Natibaby Safi Sunset prije pranja i peglanja (gore) i poslije (dolje).
“Cvjetanje” tkane marame Natibaby Safi Sunset prije pranja i peglanja (gore) i poslije (dolje).

Prije desetak dana dobila sam na lomljenje jednu prekrasnu poljsku strojno tkanu maramu u vel. 5 (4,2 m). Tvrtka Natibaby ponosi se time što su njihove tkane marame prošle testiranja prema standardima PN-EN 13209-2:2005 i DIN EN ISO 13934-1  što prije svega dokazuje da odlično podnose opterećenja od 600 do 1000 kg (!) i ne sadrže nikakve škodljive kemikalije.

Ova marama, osim što je virtualno neuništiva, izuzetno je lijepa. Tkanje je “triweave” tj. sastoji se od 2 osnove i jedne potke. Tako tirkizne, ružičaste i žute niti s međusobnim kombinacijama nijansiraju kroz Natibabyjev Safi uzorak sve boje zalaska sunca.

Pod prstima se osjeća dugonitni odlično upredeni pamuk kojim se ponose. Morala sam nekoliko puta provjeravati je li moguće da to ipak nije češljani pamuk. Izuzetno sam ugodno iznenađena toliko visokom kvalitetom za cijenu od 111 € za vel. 6 (4.6 m).

Još poprlično kruta Natibaby Safi Sunset u vezu Robins na leđima (RBC, Robins back carry) .
Još poprlično kruta Natibaby Safi Sunset u vezu Robins na leđima (RBC, Robins back carry).

Prije pranja i peglanja bila je tvrda poput same kutije u kojoj su ju poslali no nakon pranja, peglanja, pletenja, i provlačenja kroz prstene za nošenje postala je udobno nosiva. Više o tome ovdje. Jedino što me neugodno iznenadilo bio je sam paket u kojem je poslana: originalna kartonska kutija bila je omotana samo u prozirni celofan.

Natibaby Safi Sunset u dvije varijacije veza DH: standardnom i s ukrasnim "Rapunzel" (Matovilka) završetkom.
Natibaby Safi Sunset u vel. 5 u dvije varijacije veza DH; standardnom i s ukrasnim “Rapunzel” (Matovilka) završetkom.

Nakon nekoliko dana se već poprilično smekšala i do izražaja je došla naglašena tekstura mrežasto-cvjetnog Safi uzorka. Marama je postala mekana, baršunasta na dodir i prozračna kad su se vlakna dodatno istegnula, opustila i tkanje sjelo.

Marama je voluminozna sa svojih 280 g/m2 (nakon pranja ~ 340 g/m2) no nije teška u ruci i vrlo lako se oblikuje i zateže. Ne bih ju preporučila za novorođenčad ako nije dobro slomljena no za teže bebe je odlična!

Sviđa mi se što radi zanimljivog tkanja odlično amortizira težinu bebe i pri žustrom brzom hodu. Radi voluminoznosti, odlične potpore i teksture rado bih ju radi isprobala u kraćoj dužini da se mogu još poigrati s beščvornim završecima.

Natibaby Safi Sunset u vezu DH "Rapunzel". U pletenici su do izražaja došle sve boje koje nijansiraju tirkizne, ružičaste i žute niti u tkanju.
Natibaby Safi Sunset u vezu DH “Rapunzel”. U pletenici su do izražaja došle sve boje koje nijansiraju tirkizne, ružičaste i žute niti u tkanju.

One Reply to “Recenzija tkane marame: Natibaby Safi Sunset”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.