O čvorovima i prstenima za nošenje

Didymos Orient s aluminijskim prstenom za nošenjem veličine M.

Ovo je jedna tema koju će s nostalgijom čitati bivši mali izviđači i izviđačice, djeca moreplovaca, mornara i strastvenih ribiča.

Načini završavanja veza su čvorovima, beščvorno ili prstenima za nošenje, a pravilno vezanje znači i sigurno nošenje u tkanoj, elastičnoj ili hibridnoj marami i mei taiju.

(Više o sigurnom nošenju ovdje.)

Čvorovi

Cvorovi-01

Ženski čvor  je nesiguran jer proklizava i otpušta se, pogotovo sa skliskijim materijalom i pod većim opterećenjem. Također je neudoban jer je glomazan, pa ne izgleda lijepo jer strši izvan veza. Lako ga je zavezati i teško odvezati, a vrlo lako se može i zapetljati. Po ovom se čvoru prepoznaje početnik. 🙂

Muški čvor se još zove i ambulantni čvor, te samozatežući čvor. Ovaj čvor je u svim mogućim slučajevima bolje koristiti od ženskog iz cijelog niza razloga.  Simetričan je, plosnat i udoban, samozatežući je pa ne dolazi do proklizavanja materijala i otpuštanja nosiljke tijekom šetnje. Lako se vezuje i lako odvezuje a ne petlja se. Uputa ovdje.

Gore: marama Didymos Gold-Ecru Pfau u polučvoru. Dolje: marama BabyMonkey King of Pumpkins u petlji.
Gore: marama Didymos Gold-Ecru Pfau u polučvoru. Dolje: marama BabyMonkey King of Pumpkins u petlji.

Polučvor nastaje kada kroz petlju provučete slobodni rep, tj. “živi kraj”. Dva polučvora čine čvor. Vez možete završiti polučvorom samo onda kada je za to dovoljna i petlja. Ne preporučam početnicima.

Svaki čvor se sastoji od dva polučvora (osim ako nije klizni čvor jer se on sastoji od dvije petlje).

Obična petlja omogućuje brzo, jednostavno, sigurno i estetski vrlo zanimljivo beščvorno vezanje (knotless finish, buleria finish). Korištenje petlji na mei taijima i tkanim maramama nikako ne preporučam početnicima, a nikome i ni u kakvom slučaju ne preporučam koristiti na elastičnoj marami.  Petlja nastaje kad završavate vez i repove tkane marame ili trake mei taija prebacite jednu preko druge, zatim ju podvučete pod traku ili rep preko koje ste prebacivali. Petlja stoji na mjestu i drži vez radi inercije: tkanina pokušava iskliznuti no istovremeno ju steže težina bebe s krakom ili repom pod koji je podvučena. Petlje “troše” manje materijala od pravih čvorova i polučvorova no da bi ih se napravilo tamo gdje na mei taiju ili tkanoj marami može doći do pojave inercije potroši se više repova i traka nego da koristite prstene ili obične čvorove. Dakle to je uglavnom lijepo i odlično rješenje ako zapravo želite “potrošiti” duljine repova ili traka u vezu.

Petlju i polučvor nikada nemojte koristiti na elastičnoj marami! 

Niz od 3-5 petlji zove se CC tj. “candy cane” (op. a. “slatki štap”; američki slatkiš sličnog oblika koji podsjeća na ovo  završavanje veza).

Marama Didymos Natur Hanf Pfau u vezu WDH s CCCB s beščvornim završetkom
Marama Didymos Natur Hanf Pfau u vezu WDH s CCCB s beščvornim završetkom
Marama Didymos Natur Hanf Pfau u vezu WDH s CCCB i polučvorom u završetku
Marama Didymos Natur Hanf Pfau u vezu WDH s CCCB i polučvorom u završetku

Kada CC prelazi preko prsa i preuzima dio težine zove se “candy cane chest belt” (CCCB; “pojas preko prsa” tj. “pojačanje”) i završava se ponovno petljom no ovaj put oko naramenice a ne ponovno repa, ili češće polučvorom.

Klizni čvor (kližući, klizajući) velik je i “troši” puno duljine marame. Izuzetno je koristan jer se kroz njega zateže cijeli vez zatezanjem repa oko kojeg se nalazi čvor, što je vrlo lako napraviti i u pokretu, npr. kad tek lomite maramu ili mei tai, i vez vam se radi istezanja vlakana i ujednačavanja tkanja “objesi” čime se odjednom stvori višak tkanine kojega treba izvući.  Osobno mi se pokazao najkorisnijim za otpuštanje veza i spuštanje bebe u niži položaj radi dojenja, te kasnije lako vraćanje u prvotni viši položaj. Ako nemate dovoljno repa za vezanje kliznog čvora uzmite prsten za nošenje.

Marama Wauggl Bauggl Grey Diamond s prstenom za nošenje L vel. Prsten može zamijeniti klizni čvor u vezu.
Marama Wauggl Bauggl Grey Diamond s prstenom za nošenje M vel. Prsten može zamijeniti klizni čvor u vezu.

Prsteni

Prsteni za nošenje moraju biti lijevani u jednom komadu, bez vara, certificirani tj. testirani na nosivost. Najčešće su aluminijski, ali mogu biti i titanski, čelični, plastični i čak drveni. Obično dolaze u 3 standardne veličine i koriste se za završavanje vezova u tkanoj marami i mei taiju,  za zatezanje slingova i onbuhima s prstenima (onbuhimo može biti i bez kopči, tj. s prstenima i takav je  i najudobniji no takav onbuhimo još uvijek nitko nema u ponudi, možete ga samo dati šivati po mjeri.  Više o vrstama nosiljki ovdje.)  U jedan kraj slinga ušivena su 2 prstena iste veličine  a drugi kraj provlačimo kroz prstene i tako zatežemo sling. (Na isti način se zateže i onbu s prstenima i nekada popularni remeni za hlače iz doba disko ere. 😀 )

Prsten za nošenje može zamijeniti čvor u vezu i najčešće dolazi u 3 veličine, a i najprepoznatljivija nosiljka povezujućeg roditeljstva- sling, "ring sling" (nosiljka s prstenima) po prstenima je dobila ime. (Marama slijeva je Tarabeau Zova Heqet, sling u sredini je Girasol Gold Rainbow diamond weave, a sling desno je PixieKid Zalazak.)
Prsten za nošenje može zamijeniti čvor u vezu i najčešće dolazi u 3 veličine, a i najprepoznatljivija nosiljka povezujućeg roditeljstva- sling, “ring sling” (nosiljka s prstenima) po prstenima je dobila ime. (Marama slijeva je Tarabeau Zova Heqet s prstenom M vel.,  sling u sredini je Girasol Gold Rainbow diamond weave, a sling desno je PixieKid Zalazak s prstenima L veličine.)

Prsteni L veličine koriste se najčešće za ukrasne završetke  poput “Xena finisha”, “no sew RS” (sling bez šavova, tj. nezašiveni sling), slingove, i beščvorna vezanja, a M i S veličine su za “kopčanje veza”, umjesto čvora. S veličina je za tanke ili jako uske marame, dakle sa M nitko neće pogriješiti osim ako nema Ellaroo, Amazonas, Vatanai, svilenu Ellevill, Calin Bleu ili neku drugu stvarno tanku maramu. Napomena: gramaža tkane marame označava njenu težinu, a način tkanja koliko je ona debela ili tanka, tj. voluminozna. Veće težine u većini slučajeva doista znače i deblju maramu no uvijek je bolje provjeriti nije li to samo zbijeno tkanje kojemu više odgovara prsten S vel.

S premalim prstenom nećete moći zakopčati vez a iz prevelikog će pri pokretu marama klizati van.

Kada slažete sling bez šavova (NSRS) pripazite da marama/ šal  s obje strane dva puta prolazi kroz prstene!

Prije nekoliko mjeseci pojavili su se i prsteni za nošenje XL veličine; oni se koriste za isto što i L prsteni no za vrlo debele “čudovišne” marame (eng. monster wraps).

! Prsteni za nošenje i klizni čvorovi ne smiju se nositi na leđima. 

Koji god način završavanja veza odabrali uvijek pazite da koristite muški čvor a ne ženski, provjerite je li klizni čvor dovoljno zategnut da ne proklizava, koristite li petlju ili polučvor na mjestu gdje dolazi može doći do pojave inercije, i imate li prstene odgovarajuće veličine. Koristite zdravi razum i vodite računa o sigurnosti vlastite bebe!

Naravno sjetite se da postoji savjetnica za nošenje s kojom možete računati, i da stvarno ne morate eksperimentirati na vlastitoj bebi i učiti na vlastitim greškama. Uostalom udvoje je puno lakše! 😉

Tkana marama Efes Paisley Sky u vezu CCC (Charlie's Cross Carry) s prstenima za nošenje M veličine.
Tkana marama Efes Paisley Sky u vezu CCC (Charlie’s Cross Carry) s prstenima za nošenje M veličine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.