Recenzija tkane marame: MADALO Pablo Blanco

Fotografije "cvjetanja"marame. Gore: Prije pranja i peglanja. Dolje: Nakon pranja i peglanja kad su se vlakna izduljila, opustila, tkanje je sjelo i cijela marama dobila na volumenu.
Fotografije “cvjetanja”marame (eng. “bloom shot”). Gore: Prije pranja i peglanja. Dolje: Nakon pranja i peglanja kad su se vlakna izduljila, opustila, tkanje je sjelo i cijela marama dobila malo na volumenu.

Madalo je brend koji dolazi iz Njemačke a same marame su ručno tkane u Meksiku pod strogom kontrolom kvalitete i pravilima pravedne trgovine. Madalo marame tkaju se u malim i ograničenim količinama pa se svaki zainteresirani kupac javlja putem web shopa ili e-maila za prijavu na izvlačenje imena za “pravo na kupnju”. Trenutno se radi na tome da njihove marame budu dostupnije brzorastućem broju potencijalnih kupaca. Madalo marame doista nisu skupe, pogotovo jer je u pitanju ručno tkanje od organskog češljanog pamuka. Za veličinu 6 (~4,6 m) cijena je oko 150€.

Madalo koristi dvostruko deblje niti i ima dvostruko krupnije tkanje u odnosu na druge proizvođače ručno tkanih marama.
Madalo koristi dvostruko deblje niti i ima dvostruko krupnije tkanje u odnosu na druge proizvođače ručno tkanih marama. Na fotografiji je Madalo Pablo marama s bijelom potkom i kepernim tkanjem s uzorkom riblje kosti. Oznaka sredine ima zgodan detalj: “I love babywearing!” (“Volim nošenje!”)

Ovu sam maramu dobila na posudbu prije njenog prvog pranja i peglanja pa sam imala priliku uhvatiti na fotografiji “cvjetanje”.  Kao i svaka ručno tkana marama Pablo Blanco ima male nesavršenosti koje ju čine posebnom: u ovom slučaju to su 2 manja tkalačka čvora. Da, to je doista sve! Očekivala sam više nejednakosti u tkanju, dvostruke niti, izvučene niti.. No ništa od toga nisam našla. To me toliko iznenadilo da sam pomislila da je možda u pitanju strojno tkana marama, samo je netko uspio otkriti formulu kako da na stroju napravi meko i rahlo tkanje s visokom dijagonalnom i vertikalnom elastičnosti.

Vez odličan za teške bebe: DH (op. a. kalk. “dvostruka ležaljka”) sastoji se od dva horizontalna sloja u kojima leži bebina guza. Oni prebacuju težinu na trup nositelja i približavaju bebu osi težišta, a “križ” pod guzom osigurava vez i “diže” bebu uvis.

Pablo marama izašla je u prodaju s nekoliko varijanti boje potke (Blanco, Amarillo, Azul, Verde, Lila, Marino) i dvije vrste kepernog tkanja: dijamantnim i s uzorkom riblje kosti.

Ručno tkana marama Madalo Pablo Blanco u vezu DH (osnovna vel.)
Ručno tkana marama Madalo Pablo Blanco u vezu DH (osnovna vel.) Izuzetno mi se sviđa ovo pastelno prelijevanje boja.

Ovo je poprilično široka, debela, voluminozna i teška marama (300 g/m2). Nakon pranja i peglanja izmjerila sam 4.46 m (kraća vel. 6 a kupljena je kao vel. 7). Madalo marame tkane su na širinu od 74 cm tako da nema nikakve potrebe za porubljivanjem po duljini marame. Izvrsna je za teške bebe i manju djecu, no stvarno ju ne bih preporučila za novorođenčad usprkos preporuci na njihovoj stranici. Tkanje je prozračno ali zbog već navedene voluminoznosti marama je kao dekica pa ju ne bih preporučila za visoke ljetne temperature. Za jesen i zimu bit će idealna! Htjela bih ju isprobati za nekoliko mjeseci kada se razradi nošenjem.

Madalo Pablo u vezovima DH Robin's (lijevo) i BWCC Celtic knotless (desno).
Madalo Pablo u vezovima DH Robin’s (lijevo) i BWCC Celtic knotless (desno).

Madalo ima moju pozornost već samo radi odličnih gradacija boja. Pablo Blanco ponašala se odlično u jednoslojnim i višeslojnim vezovima. Odlično drži beščvorne završetke i petlje na mjestu radi grubljeg većeg tkanja i naglašene teksture.

(Još fotografija ove marame možete vidjeti i u postu Mehanika nošenja.)

Pratit ću Madalo, i ako me posluži sreća počastit ću se s veličinom 4 ili 7…

Imala sam priliku isprobati još jednu Madalovu maramu. Više o tome ovdje.

2 Replies to “Recenzija tkane marame: MADALO Pablo Blanco”

  1. Odlična recenzija. Upravo sam izmjerila ovu istu maramu i ustanovila da je “narasla” do svoje prave veličine : 516cm.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.