Recenzija onbuhima: Maggion WC Bucklebu

Pričvršćivanje kapuljače za naramenicu provlačenjem konopa kroz remenčić naramenice.
Pričvršćivanje kapuljače za naramenicu provlačenjem konopa kroz remenčić naramenice.

Prije nekoliko dana preuzela sam prijateljičin paket budući da je ona na moru s obitelji. Stigao joj je onbu od tkane marame kojeg je napravila češka šivalica Magdalena s maggion.cz za samo 60€. To sam morala vidjeti i isprobati budući da je sašiven od tkane marame od koje sam se jedva oprostila kad sam ju prodala. 🙂

Maggion WC Bucklebu Toddler LE BabyMonkey King of Pumpkins
Maggion WC (“wrap conversion”) Bucklebu Toddler LE BabyMonkey King of Pumpkins. Na panelu su prilagođivači pomoći kojih ga se može skratiti. Baza panela je prilagodljiva radi ušivenog konopa.

Na prvu mi se svidio najviše radi poznate i drage tkane marame od koje je sašiven. Šavovi su većinom uredni i korišten je jaki industrijski konac, kroj je solidan i cijela izvedba zadovoljavajuća dok se pažljivije ne zagledate…

maggion onbu
Maggion WC Bucklebu (“buckle onbu”) Toddler LE BabyMonkey King of Pumpkins. Prilagođivači se nalaze i na naramenicama kao kod većine nosiljki s kopčama. Naramenice nisu ušivene u panel nego se mogu u potpunosti odvojiti kopčom a ne postoje sigurnosne gumice na nosiljci.

Na onbuhimu nema potrebe za križanjem naramenica. To je to nosiljka koja je namijenjena nošenju većih beba isključivo na leđima, stoga ne vidim nikakvu potrebu za stavljanjem kopči na naramenice. To samo komplicira stvari. Sigurnije bi bilo kad bi naramenica bila neodvojiva od panela i kad bi se remenčić naramenice prilagođavao samo kroz zatezač. Tako ne bi bile potrebne ni sigurnosne gumice koje sprječavaju ispadanje bebe iz nosiljke ako kopča pukne, otvori se ili dobro ne klikne kod zatvaranja. Više o sigurnom nošenju ovdje.

Panel se može skratiti vjerojatno po uzoru na Fidellin onbu koji na naramenicama ima kopču ali ima i obaveznu sigurnosnu gumicu.
Panel se može skratiti vjerojatno po uzoru na Fidellin onbu koji na naramenicama ima kopču ali ima i obaveznu sigurnosnu gumicu budući da je onbu nosiljka bez pojasa. Fotografija Fidellinog onbua preuzeta je sa stranice proizvođača.

Postoji mogućnost nošenja naprijed u onbuu ali to je neudobno i nepraktično budući da se u onbuu treba nositi visoko; s bebom biste se gledali licem u lice i ne biste vidjeli kamo hodate. Ako biste pak bebu nosili naprijed i niže osjetili biste ubrzo neudoban i bolan pritisak na vrat. Onbuhimo je, uostalom, japanska tradicionalna nosiljka u kojoj se bebe i djecu nosilo isključivo na leđima kako bi majka ili baka imala slobodne ruke.

Sigurnije bi bilo kad bi naramenica bila neodvojiva od panela i kad bi se remenčić naramenice prilagođavao samo kroz zatezač, kao kod ovog onbua koje šiju 2Lambie Creations iz SAD-a.
Sigurnije bi bilo kad bi naramenica bila neodvojiva od panela i kad bi se remenčić naramenice prilagođavao samo kroz zatezač, kao kod ovog onbua koje šiju 2Lambie Creations iz SAD-a. Fotografije su preuzete sa stranice proizvođača.

Poprečni remenčić nije odvojiv od naramenica, niti ima potrebe za time da bude odvojiv. Kopče su izuzetno tvrde i djeluju krto i krhko, završna obrada je izuzetno gruba i površna. Djeluju jeftino i nesigurno.

Panel se može skratiti vjerojatno po uzoru na Fidellin onbu ali umjesto da je to napravljeno ušivanjem konopa u rub panela kao na dnu baze, to je izvedeno našivanjem remenčića sa zatezačem koji se loše ponaša kao prilagođivač duljine panela. Kada se panel skrati nabere se na sredini i to izgleda jako ružno. Maksimalna širina panela je 55 cm, a maksimalna visina 56 cm. Ovo je toddler veličina nosiljke.

Neuspjeli pokušaj skraćivanja panela s prilagođivačima ušivenima na vanjskoj strani panela.
Neuspjeli pokušaj skraćivanja panela s prilagođivačima ušivenima na vanjskoj strani panela.

Po drugim elementima ova nosiljka djeluje kao kopija onbua kojeg je proizveo i povukao poljski LennyLamb jer je otišao u prodaju bez pojačanja na mjestima gdje su ušiveni remenčići. Umjesto slova “x” u kvadratu šivalica je nekoliko puta napravila šav u obliku kvadrata. Kroz najlon ne bi trebalo toliko puta prošivati jer ga se tako može perforirati. Do sada navodno nije bilo ovog problema s Maggion.

Na fotografijama je iznačeno kako je pojačanje trebalo biti izvedeno.
Na fotografijama je označeno kako je pojačanje trebalo biti izvedeno.

Nosiljka se teško namješta kad je beba već u njoj i na leđima radi remena koji ne odgovaraju kopčama: proklize kad ih se stvarno samo lagano podigne a počnu se uvijati kad ih pokušate povući.

Naramenice su izuzetno udobne i to je zapravo jedina stvarno pozitivna stvar u vezi ove nosiljke.
Naramenice su izuzetno udobne i to je zapravo jedina stvarno pozitivna stvar u vezi ove nosiljke.

Rub panela i naramenice punjeni su spužvom. Naramenice su izuzetno udobne a punjeni rub panela moj sin nije ni osjetio budući da je to punjenje ostalo između nas. Jedino sam s jačim povlačenjem panela između nas dvoje uspjela skratiti panel tako da mu ruke mogu biti vani. Usprkos tome što je ovo prilagodljiva toddler veličina nosiljka mu je  prevelika pa ga nisam uspjela podignuti na idealnu visinu tako da su nam ramena u istoj razini.

Namještanje onbua.
Namještanje onbua. Budući da nam je ovaj onbu prevelik nisam sina uspjela podići na idealnu visinu tako da su nam ramena u istoj razini a njemu panel do pazuha.

Usprkos očitoj nesigurnosti ovog onbua otišla sam s njim u dvije šetnje. Moram priznati da mi nije bilo svejedno ali tješila sam se da će mi sina na leđima zadržati poprečni remen i druga naramenica ako pukne jedna od kopči.

Gore: Remenčići koji drže kapuljači smotanu nisu porubljeni nego spaljeni upaljačem. Dolje: Konop kojim se prilagođava širina baze je pamučni za razliku od konopa u kapuljači ali već se nakon prvog namještanja počeo ponašati kao da je korišten nekoliko mjeseci.
Gore: Remenčići koji drže kapuljači smotanu nisu porubljeni nego spaljeni upaljačem. Dolje: Konop kojim se prilagođava širina baze je pamučni za razliku od konopa u kapuljači ali već se nakon prvog namještanja počeo ponašati kao da je korišten nekoliko mjeseci.

Šteta je što su uz tkanu maramu korišteni loši materijali i kopče jer bi ovo stvarno mogla biti odlična nosiljka. Usprkos problemu s nesigurnosti moram reći da je udobna kad se uspije dobro namjestiti. Ovo mi je bio odličan podsjetnik zašto nosiljke trebaju biti testirane i certificirane. Kada kupujete nosiljku preko interneta ne možete pregledati spojeve, šavove, materijale i kopče. Jedino na što se možete osloniti jest je li ona prošla kroz standardizirano ispitivanje. Tek kada takva netestirana nosiljka stigne na kućnu adresu možete vidjeti što se kupili, i nadati se da ćete dobiti povrat novaca ako niste zadovoljni. Netestirana nosiljka prodana bez računa nema nikakvu garanciju kvalitete. Moja prijateljica je imala sreće što je naletjela na šivalicu koja joj želi vratiti novac.

2 Replies to “Recenzija onbuhima: Maggion WC Bucklebu”

  1. Koristimo Manducu, jeste skupa ali vredi. Pošto živim u Češkoj mogu samo da naglasi da ovde zene jako biraju nosiljke. Imaju mogućnost vidjeti sve parametre i recenzije. Za ovu Češku nosiljke nisam čula.

    1. Maggion je obrtnica koja je navodno poprilično popularna u Češkoj. Neobično mi je što nosiljku u Hrvatsku dolaze iz raznih zemalja, čak i iz Hrvatske… Ne znam što da točno mislim o njoj.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.