Recenzija polukopčajuće prilagodljive nosiljke: Manduca Twist

Manduca Twist
Prije nepunih dva tjedna Manduca je lansirala novi model nosiljke: Twist. Polukopčajuća nosiljka s vrlo zanimljivim i dovitljivo izvedenim dizajnom. Ovaj prvi model je “grey-mint”.

Na prvi pogled ova nosiljka podsjeća na tipični halfbuckle, tj. polukopčajuću nosiljku,  mei tai s kopčom.  U osnovi Twist upravo to i jest, no od dosadašnjih nosiljaka razlikuje ju to što je Twist prilagodljiva u svim smjerovima. Također je doista odlična nosiljka i za vrlo malu novorođenčad. Mnoge će oduševiti i što je Twist u potpunosti iskrojena od finog organskog tkanog pamuka.

Iz uputa, poprilično opisnih, no i intuitivnih, kao što je i sama nosiljka.

U oči odmah upada “zdjela” u koju se smješta beba. Ovo neobično sjedište treba smanjiti presavijanjem rubova prema van, tj. od naličja prema licu nosiljke. Na taj se način ono smanjuje i prilagođava i za najmanje bebe (no ne lakše od 3.5 kg, mada mi se čini da bi ova nosiljka mogla biti odlična i za prijevremeno rođene bebe). Na cijeloj nosiljci nema čičaka, drukera, gurtni, uzica, ni prstena. Na mekanom pojasu je samo jedna kopča, i to je sve. Sjedište u obliku zdjele me podjeća na Cybexovu nosiljku BEYLA.twist. Zapravo to je odlično dizajnersko rješenje koje odlično oponaša duboko sjedište kakvo daje sling.

Nosiljku sam isprobala na demo lutkama od 45 cm (lijevo) i 65 cm (desno).

Takvo duboko sjedište daje odličnu potporu i iz samog položaja u kojemu je beba, a daje ga i sam panel nosiljke jer se on zateže presavijenjem rubova prema van. Vjerujem da će se roditelji osjećati sigurno jer je sasvim jasno koliko duboko idealno sjedište treba biti.

Manduca Twist nosiva je od rođenja do otprilike 18 mj. (3.5 kg do 15 kg). Linija “Bellybutton” Twist je od luksuznijeg tkanog materijala, skuplja je i ima veću nosivost (do 20 kg).
Iz uputa uz nosiljku. Najteži dio je – samo zavezati čvor!

Zanimljivo je riješeno i to kako nosiljka raste u visinu zajedno s bebom: samo tkani materijal prolazi sa strana kroz potporu za glavicu. Kako zatežete krakove, istovremeno i stegnete i osigurate dubinu i širinu sjedišta, kao i samu visinu panela.

Nosiljka je vrlo prilagodljiva i u visinu: mekana punjena potpora za glavu se i presavija i povlači prema gore kako beba raste.

Nosiljku sam isprobala s preslatkim novorođenčetom. Pao je odmah i prvi smješak!

S bebicom starom 3 tj., teškom 4.5 kg.
Napetost panela nosiljke i dubina sjedišta reguliraju se uvrtanjem, preokretanjem, rolanjem, tvistanjem rubova od naličja prema licu nosiljke. Otuda i naziv: Twist.

Ovo je, bez sumnje, odlična nosiljka za novorođenčad. Lagana je i udobna, vrlo se lako i intuitivno namješta, materijal je ugodan i ne traži nikakvo prethodno razrađivanje kako bi se smekšao i za najmanje guze.

…no kako stoji većim bebačima?

U Manduci Twist sam uspavljivala dojeći, i uspavanog nosila oko sat vremena svojeg mlađeg sina (20 mj., 14.5 kg). On je već vrlo blizu gornjoj nosivosti nosiljke.

Moj mlađi sin je velik i težak već kao i pravi dvogodišnjak. Usprkos tome što je blizu gornje nosivosti Twist mi je s njim bila udobna i nakon punog sata nošenja. Molim da uzmete u obzir i to da me prije susreta s Manducom Twist razmazilo nošenje u tkanim maramama.

U svakom slučaju ne bih preporučila ovu nosiljku za starije od 18 mj. Ne stegnete li dovoljno trake (naramenice) vrlo lako možete izgubiti duljinu panela, a mora ga biti barem do pazuha vašeg nošenčeta kako bi nošenje bilo sigurno.

Vrlo bih rado isprobala i Bellybutton Twist koja ima veću nosivost.

Zanimljivo je da sam čak s njegovom težinom i u njegovoj dobi postigla isti položaj kojega bi imao i da je spavao u slingu ili tkanoj marami.

U Manduci Twist nošenje je moguće sprijeda i na leđima. 

U uputama je navedeno da se na leđima “mogu nositi i manje bebe”. Zanimalo me što to zapravo znači pa sam to morala isprobati s demo lutkom veličine bebe stare tri do četiri mjeseca. Dakle ako je to doista moguće beba mora biti u istom položaju, i na istoj visini kao što bi bila i u tkanoj marami. U bilo kojem trenutku bih trebala moći čuti i osjetiti bebino disanje, ona u svakom trenutku mora imati čvrsto stegnuta leđa i sjedište kako ne bi dolazilo do posjedanja, a u slučaju da zaspi mora imati i potporu za glavicu do uha.

S obzirom na to da sam pojas podignula iznad struka, odmah ispod grudi, on zaista nije mogao ići još više. Čelo demo lutke nije doseglo moj vrat, dakle ne bih mogla niti čuti, niti osjetiti disanje prave bebe. Beba je u Manducinim uputama još niže od ovoga. Vjerujem da se ovo “manje bebe” ne odnosi na bebe mlađe od četiri mjeseca, a i to bih naglasila s velikim oprezom budući da nošenje na leđima jako potiče na kretanje bebe prema naprijed (gmizanje, puzanje, hodanje) u dobi kad treba savladati rotaciju trupa, a zatim i okretanje. Vjerujem da će oni rijetki kojima će ova mogućnost zaista i trebati već s bebinih četiri mjeseca da će za to nju imati i dobar razlog: starije dijete, brigu o bolesnom članu obitelji (…) i da će ju prakticirati rijetko i s oprezom prije nego se beba samostalno posjedne.

Iz uputa.
S djevojčicom od 18 mj. Manduca Twist se odlično ponašala na leđima! Lako se veže i vrlo je udobna, a također se može vezati i visoko tako da vaš mali šef, ili šefica, mogu nadgledati što radite.

Dugo me se neka nosiljka nije doliko dojmila kao Manduca Twist. Zauzima vrlo malo mjesta u torbi, izuzetno je jednostavna, lako se podešava i namješta, vrlo je jasna i bez ikakvih uputa. Materijal je udoban, odličan izbor za sva godišnja doba, uostalom tko ne voli pamuk? Diše, lako se održava, ugodan je na koži. Još je ovaj i organski i fino tkan, pa je vrlo otporan na svakodnevno habanje.

Moram priznati da sam nakon komplicirane i čudne Manduce Duo bila malo sumnjičava prema Manducinim novitetima, no sa Twist ne samo da su se iskupili nego su me i sasvim oborili s nogu.

Znam da ćete me pitati koliko košta pa ću ovim putem odgovoriti i na to pitanje: manje nego kod proizvođača! Za 620 HRK možete ju kupiti u Eko-butiku koji nam je ovaj primjerak donirao u Nosiljkoteku.

Da sam barem isprobavala Manducu Twist s mlađim čedovištem dok je bilo manje…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.