Neke nove stare dvojbe u vezi tkane marame – jednoslojni i višeslojni vezovi

Vidim da se po stranim forumima i stranicama počelo uvelike raspravljati o preporukama jednoslojnih i višeslojnih vezova u tkanoj marami za određene dobne skupine beba. 

  Njemačke škola nošenja preporučaju jednoslojne vezove za bebu koja nema dobru kontrolu vratnih i trupnih mišića. Američke škole nošenja su tolerantnije (gotovo sve je dozvoljeno ako se beba neće ugušiti ili ispasti iz nosiljke). Htjela bih proširiti ta pitanja i odgovore sa “smijem li” i “ne preporuča se” na zašto je tomu tako.

Za primjer ću uzeti FCC (Front Cross Carry; prednji križni vez): on nikako nije preporučljiv za novorođenče jer ne postoji horizontalni sloj. Iz ovog se razloga preporučaju vezovi s horizontalnim slojem koji bi novorođenčetu dao potporu glavici do razine uha: kangaroo (klokanski), FWCC (prednji horizontalno-križni vez, tj. prednji križni vez s horizontalnim slojem i neraširena 2 zadnja sloja koji tvore križ; moguće su i varijacije FWCC-a poput FWCC TUB tj. Tied Under Bum, FWCC TAS tj. Tied At Shoulder i sl.), nosiljka s prstenima (RS; ring sling, može biti i kratka tkana marama s prstenima), Robin’s i Poppins Hip Carry koji se za novorođenčad nose naprijed a ne na boku, tj. kuku kako im ime nalaže, klokanski vez (kangaroo carry).

2
Na fotografiji: Muž i sin u marami Didymos Orient vel. 6 u vezu FCC

Vratit ću se na FCC: u njemu novorođenče može biti ALI  ukošeno u lijevom ili desnom raširenom kraku koji bočno glavici daje potporu tako da ju privine uz prsa osobe koja nosi (nositelja) tako da je nosić slobodan. Također u tom slučaju FCC mora biti savršeno stegnut, a i vjerojatno će ga trebati često olabavljati i stezati radi dojenja/ hranjenja na bočicu/ promjene pelene. Ovo su tek jednostavniji razlozi zašto višeslojni vezovi nisu preporučljivi za novorođenče. Nije to samo radi fiksiranja glavice i praktičnosti nego i radi toga što se pretpostavlja da novorođenče vezuje početnik/ca koji neće pravilno stegnuti maramu i vjerojatno će bebi raditi krivi pritisak na kralježnicu, tj. U FCC-u koji je labav beba sjedi gotovo kao u klokanici (koja upravo radi toga nije preporučljiva za novorođenče bez umetka koji malo olakšava pritisak na lumbalni dio kralježnice i kukove).

Kad je marama ravnomjerno stegnuta beba u njoj “lebdi” s kralježnicom u položaju slova C, baš kao u maternici, stoga ju nerijetko preporučuju i fizijatri kao važan terapijski alat.
Svog sam bebača najradije nosila u slingu u uspravnom ili blago ukošenom položaju sve dok nije postao pretežak za višesatno nošenje s dijagonalnim opterećenjem.

Važno: pazite da možete uložiti prst između bebe i marame u području vrata, pogotovo ako u rub marame umotavate zarolanu gazu ili tetru za dodatnu potporu, kako ne biste bebi stvarali nepoželjan pritisak na vratnu kralježnicu. Također nemojte novorođenčetu širiti noge više no što se ono samo namjesti. Najbitnije je da je ono u položaju slova M, ma koliko to usko slovo M bilo, i da su koljena malo više u odnosu na guzu. Preporučam da nožice budu izvan (!) marame kako se ne bi aktivirao refleks hodanja i beba bila pod nepotrebnim stresom. Također radi ovog refleksa nije preporučljivo bebu odijevati u kombinezone i bodije sa zatvorenim stopalima.

Zašto se vez PWCC preporuča za elastičnu maramu a vez FWCC za tkanu maramu?

U elastičnoj marami su obavezna 3 sloja i stoga se preporuča vez PWCC s “džepom” s vanjske a ne unutarnje strane kao u vezu FWCC (PWCC je pocket wrap cross carry; prednji križni vez s džepom, tj. horizontalnim slojem s vanjske strane). Vezanje PWCC-a obvezuje na razvlačenje sva 3 sloja preko bebinih leđa od koljena do koljena dok je u FWCC-u moguće ostaviti bebu u samo jednom razvučenom sloju što je za nošenje u elastičnoj marami opasno. S druge strane vez PWCC rijetko se koristi s tkanom maramom jer ga je početnicima teže pravilno zatezati. Dakle PWCC i FWCC mogu se koristiti i s tkanom i elastičnom maramom, ali u elastičnoj obavezno oba veza moraju imati razvučena sva tri sloja preko leđa, od koljena do koljena te čvrsto stegnuta za sigurno i udobno nošenje. 

! Elastična marama se ne preporuča za nošenje beba s neurorazvojnim poteškoćama jer osim što je elastična ona je i prerastezljiva da dâ nužnu čvrstu potporu bebi koja se, primjerice, patološki izvija (voljno izvijanje bebe sa zdravim i simetričnim mišićnim tonusom nešto je sasvim drugo).

Pažljivo čitajte upute koje ste dobili uz svoju tkanu maramu, pozorno gledajte videoupute ili se obratite savjetniku/ci za nošenje koji Vam može pomoći namjestiti bebu u ispravan položaj i naučiti Vas kako da to s lakoćom možete sami.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.