Uradi sam/a: Kako napraviti maramu za nošenje

Zainteresirani ste za nošenje i gledate kako uštedjeti na svakoj kuni? Ne kupujte kolica! :-p

Šalu na stranu, kupovna marama renomiranog proizvođača košta manje od prosječnih kolica no mnogima je svejedno preskupa, a mogućnost da kupe rabljeno za svoje prvorođeno im se jednostavno ne sviđa (mada je to stvarno najisplativije rješenje).

Kupovne tkane marame opravdavaju svoju cijenu jer su testirane na habanje, izdržljivost, nosivost, a boje na škodljivost.

Što se tiče pogodnih materijala za DIY tkanu maramu izbor je po trgovinama poprilično velik ako ne uzimate u obzir da su obojani toksičnim bojama i obrađeni kemikalijama, npr. formaldehidom kako bi se manje gužvali. Savjetujem Vam da te bitne parametre itekako uzimate u obzir radi sigurnosti svog djeteta!

Ako se u materijalu ne želite oznojiti, djeluje Vam neudobno, ne želite da Vam se nađe u ustima, možete ga poderati- NE KUPUJTE!

Ima raznih zanimljivih platna koja bi mogla poslužiti za materijal Vaše marame. Što je bolja dijagonalna elastičnost materijala to će maramu biti lakše vezivati i bit će udobnija za nošenje. Izbjegavajte umjetne materijale u širokom luku jer ne samo da su preskliski nego u njima vrlo lako može doći do pregrijavanja.

Žutica je dobro grublje tkano pamučno platno za bebe do najviše 8 kg. Žutica je u prosjeku teška tek oko 150 g/m2 što bi dalo vrlo tanku pamučnu maramu koja je prozračna i dobra za ljeto i manje bebe. Skuplja se do čak 50% pa ako želite maramu široku 60ak cm i dugu 460 cm uzmite u obzir da morate uzeti gotovo dvostruko više materijala da biste dobili željene dimenzije.

22
Marama za nošenje od lanenog platna. Platno je teško tek oko 130 g/m2. Na fotografijama su J. i L. Đaković. ❤

Laneno platno je odličan izbor jer najčešće nije tretiran nikakvim kemikalijama, a moguće je naći i platno od lana iz organskog uzgoja (što jamči da nije natopljeno i pesticidima). Lan je prozračan i ima svojstvo hlađenja, izuzetno je čvrst i izdržljiv. Ukoliko je pretanak i pregusto tkan (ima lošu dijagonalnu rastezljivost) može se urezivati u ramena osobe koja nosi. Pokušajte pronaći laneno platno od najmanje 180 g/m2.

(Više o materijalima OVDJE).

Keper je vrsta tkanja koja je vrlo česta u tkanju tkanih marama, no to je, sasvim logično, i naziv vrlo zahvalne tkanine od koje se može napraviti marama. Čest je problem s keperom što je on često vrlo debeo, preko 300 g/m2,  i prekrut. Treba uložiti malo truda u to da se keper smekša, no trud se isplati. Ovo je odličan materijal za toplije vrijeme i teže bebe i djecu.

Damast je jednobojna žakardna tkanina koja se odlikuje svilenkastim sjajem radi atlasnog veza. Može biti pretanak i presklizak za tkanu maramu. Dobro bi bilo birati što deblji damast s čim više teksture. Stolnjaci su vrlo često šivani od damasta.

Stolnjake se nerijetko može prekrojiti u kratku rebozo maramu od 2,1 m do 2,7 m duljine koju možete koristiti umjesto ring slinga (meke nosiljke s prstenima). Rebozo se vezuje dijagonalno preko trupa i veže klizajućim čvorom kroz koji se materijal steže i otpušta, ili se tradicionalno sveže obični samozatežući (muški) čvor kojeg se smješta na leđa između kralježnice i lopatice a rebozo stegne nakon što se beba smjesti na bok u duboki sjed s nabiranjem i izvrtanjem materijala na ramenu iznutra prema van. Budući da je opterećenje najviše na jednom ramenu i lumbalnom predjelu leđa ne preporuča se za dugo nošenje težih beba, makar u pitanju bio deblji žakardni pamučni materijal. Stolnjaci za svečane sale i hotele znaju biti i dulji od 5 m, teški 220 g/m2, a dovoljno široki da od jednoga napravite dvije marame i za teže bebe! Zna ih se naći u second hand shopovima i po oglasnicima (za Zagrepčane je zanimljivo odredište i Hrelić! 😉 )

Tkani stolnjak u torzičnom vezu u stilu kange. Tanja Tomić sa sinom.
Tkani stolnjak u torzičnom vezu u stilu kange. Tanja Tomić sa sinom.

Možda kod kuće imate i kvalitetniji svileni sari iz Indije kojeg možete iskoristiti za vezivanje manjih beba. Sariji su često od vrlo rijetkog tkanja pa nisu dobra potpora većim bebama.

Svaki novi materijal bilo bi dobro oprati nekoliko puta prije pripreme za porubljivanje tako da se može dovoljno smekšati i skupiti. Marama ima oblik paralelograma, i krajnji trokuti ne ulaze u duljinu marame. Možete trokute, tj. kosi rez i u potpunosti izbaciti. Većini je jednostavno lakše vezivati maramu s koso rezanim krajevima. Prije porubljivanja obavezno morate svoj materijal dobro ispeglati s obje strane. Rubove treba presaviti zatim presavijeno još jednom saviti na pola, zapeglati i porubiti. I tako 4 puta po svim rubovima. Možete ušiti i oznaku sredine i oznaku “pomaka od centra” (oznaku sredine stavite posred svojih prsta i razvucite rub marame do sredine svojih leđa. Tamo gdje vam je rub marame na sredini leđa je mjesto nove oznake “pomaka od centra” koja olakšava vezivanje vezova koji se započinju s jednim kraćim i jednim duljim repom marame).

! Nemojte maramu za nošenje raditi spajanjem manjih dijelova! Čak i ako napravite sigurne pojačane šavove oni će prekidati dijagonalnu elastičnost i blagu rastezljivost materijala te otežavati zatezanje pa samim time utjecati ne samo na udobnost nego i sigurnost. 

Nikako ne preporučam korištenje gaze jer je jednostavno pretanka, prerijetko tkana,  i često od loše upredenih vlakana radi čega niti lako pucaju pod opterećenjem. Ovo potonje vrijedi pogotovo za flanel koji se radi toga može lako i razvući. Patronažne sestre znaju mladim mamama preporučiti da samo izrežu komad flanela i vezuju bebu s njim, no to nikako ne preporučam jer flanel ne “diše” dobro, beba se može pregrijati, materijal se razvlači pod opterećenjem a lako se može i razderati kad beba oteža. Flanel je često i bojan tamnim bojama koje sadrže najviše teških metala, a koža male bebice vrlo je tanka i porozna, sve što upije lako završi u krvotoku!

Novorođenče možete vezati i u pamučno pletivo, npr. majicu, ali to ne znači da biste to i trebali učiniti!

Uvijek pazite na sigurnost svoje bebe. Više o sigurnosti ovdje.

2 Replies to “Uradi sam/a: Kako napraviti maramu za nošenje”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.