Testiranje oblikovanih nosiljaka i tkanih marama iz slovačkih Sestrica

Na testiranje i isprobavanje u FB grupu Nošenje beba Zagreb stigao je veliki paket iz Slovačke s dvije oblikovane nosiljke i dvije tkane marame.

Uspavam tako klince i muža uživam u miru i tišini. Pijuckam vino i tražim istinu, pitam se što bih još mogla isprobati dok još i starije i mlađe čedovište uopće traže nošenje. Što to barem mlađi nikako ne bi mogao odbiti..?

“Čačak” (op. a. “maslačak”, zapravo Herbs) trenutno je mlađem najdraža marama, to je uzorak slovačkog branda Sestrice. Stoga sam Sestricama poslala mail no makar smo sve brzo dogovorili dogodio se C19… i sve ostalo radi čega barem jednom mjesečno sjedim u mraku i tišini, i popijem nešto za živce i istinu (nek’ svi anđeli i sveci bace oko i na tekst o nošenju (s) 18 +…) 

Magnetna kopča (Fidlock) s pripadajućim gurtnama nešto je što se ne viđa na nosiljkama.

Na aplinističkim, biciklističkim i inim kacigama nerijetke su skuplje magnetne kopče jer se vrlo teško uštipnuti s njima, a ne mogu se otvoriti same i popustiti poput uobičajenih acetatnih kopči (mada je i to vrlo rijetko s Duraflexom, YKK, čak i novijim Nexusovim kopčama na nosiljkama). Vidjeti magnet na nosiljci je nešto vrlo neobično, no istovremeno i vrlo unikatno za Sestrice. 

Zasigurno to je prvi detalj koji upada u oko na oblikovanim nosiljkama iz Sestrica. Drugi je, bez sumnje, dvostruka, dvoslojna gurtna na pojasu nosiljke. 

Na prvu je odmah vidljivo da je gurtna na pojasu dvostruka. Nosiljka: Sestrice Carrier Geo Mountain Lake u vel. “Carrier”. 

Veličina “Carrier” je zapravo vrlo prilagodljiva i velika “one size” nosiljka: nosiva od rođenja do kraja nošenja. Posebnu pozornosti, doduše sa demo lutkom, posvetila sam toj nosivosti od rođenja. 

Sestrice Carrier u vel. “Carrier”.
…s unutarnje strane.

Nosiljka je prilagodljiva u širinu, a istovremeno i dubinu radi položaja gurtni pri donjem dijelu panela, a prilagodljiva je i u visinu. Posebno se prilagođava i duljina naramenica. Obratite pozornost na vrlo duboke ušitke na panelu i kako radi njih i položaja gurtni zapravo otežana demo lutka ne propada preduboko u panel i “lebdi” u prostoru panela iznad pojasa. 

Sestrice Carrier isprobala sam na najmanjem podešavanju s otežanom Renates’ Puppenstube demo lutkom (poprilično vjernom dimenzijama i djelovanjem u statičkim uvjetima tijelu pravog novorođenčeta).

Oko guze demo lutke pojavio se višak materijala kojeg je lako vratiti na mjesto pod pojačanje za nogice (slično kao kod Manduce Twist). Lutka je bila odlično stegnuta preko cijelih leđa panelom nosiljke, a u predjelu vrata se samim skraćivanjem panela gurtnama preokrenuo gornji dio u “kragnicu”. Ovo bi doista moglo biti fantastično rješenje za veće novorođenče ili bebicu stariju od mjesec dana, no treba uzeti u obzir da Sestrice, za razliku od hibridnih nosiljaka namijenjenih baš novorođenčadi i kraćem periodu nošenja, ipak šire nogice. 

Veličina “Carrier” je one size, no “Carrier Plus” je namijenjena nošenju bebica starijih od 3-4 mjeseca, dakle čim stasaju dalje od veličine “newborn”. To je vidljivo i po malo većem panelu nosiljke, no i po širim ušitcima na panelu i pojasu. 

Sestrice Carrier i Carrier Plus.

Pojas je izuzetno udoban, vrlo širok, debeo i stabilan ali nije pretvrd, a dvostruka gurtna ukopčava se s Duraflexovom kopčom s osiguračem. 

Na dnu: Sestrice Carrier Plus Poppy Grey. Povrh: Sestrice Carrier Geo Mountain Lake. Vidljiva je neznatna razlika u širini i visini panela nosiljaka. 
Obje nosiljke na najmanjem podešavanju, Carrier povrh Carrier Plus.

Naravno obje sam nosiljke isprobala i sa svojim mlađim čedovištem starim 2.5 godine, dugim 98 cm i teškim 16.5 kg. 

Mlađe čedovište u Sestrice Carrier imalo je odličnu potporu i u visinu i u širinu. Nosiljka je izuzetno udobna i u kritičnom razdoblju od prva 3-4 mjeseca ne bih previše razmišljala o tome što kupiti da bude isplativo na duge staze i prilagodljivo ne samo prebrzorastućoj bebi nego i svim članovima obitelji.
U dubljoj Carrier Plus se mlađi osjećao slobodnije i udobnije. Rekao je da mu je “fino” i da je “guza dobro”. Moram primjetiti da je u njoj bio puno opušteniji, radi čega ga je bilo i udobnije nositi. 

Osim neznatno širinom i visinom panela, Carrier i Carrier Plus razlikuju se i kapuljačama. Na obje nosiljke nedostajale su mi trakice za dohvaćanje (eng. reach straps) jer bez njih trebate pomoć sa strane za slučaj da vaše čedovište zaspi zimskim snom, što u nosiljci ovoliko dubokog panela zapravo nije problem. 

Skroz lijevo: usnulo čedovište sa skroz skraćenim panelom koji mu seže do pazuha. Na sredini i lijevo: Do kraja produljeni panel pomiče i kapuljaču koja je na njemu tako da je se onda može s kratkim gumicama zakvačiti za fiksne kukice na naramenicama. Ovo s trakicama za dohvaćanjem prestaje biti nedostatak jer je dovoljna potpora kapuljače do uha da fiksira usnulu glavicu. 
Za samu udobnost presudne su zakrivljene plosnate naramenice, bez gurtni kojima služe kao jastučić. Sama širina naramenice punom širinom prenosi dio težine.

Za samu udobnost presudne su zakrivljene plosnate naramenice, bez gurtni kojima služe kao jastučić. Sama širina naramenice punom širinom prenosi dio težine. Uz unutarnji rub naramenica nalaze se klizači za poprečni remenčić s magnetnom kopčom. 

Naramenice se mogu skratiti i produljiti kad je beba sprijeda, no mogu i kad je beba na leđima, u hodu. Naramenice se mogu stezati iz jednog smjera kad je beba sprijeda, i suprotnog kad je beba na leđima jer su na naramenicama samo zatezači (slično kao na Tuli npr.)
Panel se skraćuje gurtnom ušivenom uz vanjski rub panela. 
Kvačica za učvrščivanje kapuljače je fiksna; bilo da je to gumicom na samoj kapuljači, bilo da je to s trakicama koje se mogu stavljati naknadno, u najgorem slučaju može to biti i kakva god vezica. 

Carrier Plus isprobao je i moj muž i rekao da mu je to najudobnija nosiljka koju je ikada probao, a bome ih je radi mene morao isprobati popriličan broj.

Bitno mi je u svakoj recenziji vidjeti koliko je određena nosiljka zapravo prilagodljiva građi nositelja, a ne samo građi bebe jer je to i međusobno ovisna konstanta

 
Dvostruka gurtna na pojasu je mom mužu bila hit i bez ikakve lumbalne potpore koja bi se ponašala kao steznik.
Nosiljku je isprobala i trudna prijateljica sa svojom dvogodišnjakinjom i bila je oduševljena s udobnosti, mada Sestrice Carrier Plus nije nosiljka zamišljena za visoko nošenje na leđima. O nošenju u trudnoći više možete pročitati ovdje

U paketu za testiranje su osim dvije oblikovane nosiljke u dvije veličine i dvije tkane marame za dvije različite dobi nošenčadi. 

Sestrice tkane marame: lijevo za novorođenčad i desno za gegavce.

Obje su pamučne i u veličini 6, no razlikuju se tkanjem. Smeđa Forest Oak je prozračnog tkanja, s tri različite niti (dvije u potki i jednoj u osnovi). Radi toga je marama spužvasta, odlične dijagonalne elastičnosti, malčice je rastezljiva, no tek toliko da amortizira, ne urezuje se, no radi i veći čvor. Ljubičasta Herbs Peonies je marama jednostavnijeg tkanja s jednom niti u osnovi i jednom u potki, no nije samo za novorođenčad jer se ponašala odlično i u višeslojnim vezovima s mojim teškašima. 

Prekrasan šumski uzorak odlična je podloga pričama za djecu. Iz ove fotke vidljivo je koliko je marama prozračna, idealna za ljeto.

Forest Oak je prozračna, ljetna marama, vrlo udobna i nije se urezivala niti s mojim starijim petogodišnjakom teškim 22 kg. Osim što se nije urezivala, nije se uopće niti otezala, za razliku od Herbs Peonies. Obje marame bile su skoro pa podjednako odlične s mlađim.

Forest Oak sa starijim (22 kg) u vezu Russian Jordan’s Back Carry.
Forest Oak s mlađim (16.5 kg) u vezu Double Hammock.

Sestrice Forest Oak

Forest Oak je divna marama i na licu i na naličju. Nema krive strane.

Herbs Peonies je odlična marama koja je mekana i glatka odmah od prvog nošenja, dok je Forest Oak grublja, s više tekstura i vjerojatno treba malo razrađivanja. Obje marame stigle su s drugog testiranja tako da su odmah bile podatne.

Herbs Peonies se lako mota, lako zateže sloj preko sloja bez propadanja, proklizavanja ili zapinjanja.

Herbs Peonies drži i jako teške guze na mjestu u višeslojnim vezovima.
…i u tkanoj Sestrici je lijepo zaspati kao i u oblikovanoj.

Testeri su bili samnom u tjednu kada je u Zagrebu malo zahladilo tako da će na ljetnim vrućinama ove divote isprobavati članovi Nošenje beba Zagreb. Jedva čekam utiske, a veselim se i dopuni ove recenzije. Nakon ovog isprobavanja definitivno sam bacila oko na Herbs Natur, u izdanju tkane marame ili pak kao Carrier Plus… Neodlučna sam!

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.