Dodaci koji olakšavaju i uljepšavaju nošenje

Zen Zone Creations: zaštitne košuljica, pregača i kutne gricke. Spas za roditelje od malih tasmanijskih nemani. 

Svatko će u svojem bebonosećem stažu zatrebati i nešto uz nosiljku. Bilo da je u pitanju predmet baš za nosiljku, ili nešto što olakšava i uljepšava  nošenje, zgodno bi mladim roditeljima bilo naći informacije o većini dostupnih stvari na jednome mjestu.

Dodaci za nosiljke

Neke nosiljke kupit ćete već s nekim dodacima, dok ih za druge morate posebno dokupiti direktno od proizvođača, ili nekog drugog.

Izuzetno su korisne i zaštite za naramenice nosiljke koje naramenice štite od  sline i grickanja vašeg malog dabra, tzv. “gricke”. One mogu biti ravne, kao tuljac, šivane u nekoliko upijajućih slojeva, ili pak kutne koje su šivane iz najmanje četiri dijela. Upijajući slojevi mogu biti od frotira, flisa, muslina, čak i vune, a vanjski su sašiveni od dizajnerskog platna ili ostataka tkanih marama nakon krojenja nosiljaka. Bebama bi jako zanimljive bile i heklane gricke!

Kutne gricke štite i dio panela od bebinog grickanja. Najčešće su šivane za Tulu. Ove kutne dvostrane gricke su iz Zen Zone Creations.

Neke nosiljke dolaze i s UV zaštitom. Ruckeli i Ergobaby Omni imaju ju u kapuljači, a Babymoov u džepiću na pojasu iz kojeg se izvlači kao navlaka. Šeširiće s UV zaštitom i UV navlake po narudžbi mogu sašiti i domaći obrti.

UV zaštita za Babymoov nosiljku. Izvor: youtube.

Uz UV navlake, postoje i kišne i zimske navlake za nosiljke (“jaknice za nosiljke”) kakve tvornički rade ISARA i Ergobaby ali i naši obrti: Petiks, Mustra Dizajn, Bebičice. Postoje i zimski umeci za jaknu tako da ju možete zakopčati i preko bebe u nosiljci, kakve radi Anđelčić kreativna radionica.

Jaknica za nosiljku i sling Mustra Dizajn, sašiveni od iste tkane marame. Preuzeto sa stranice.

Više o tvorničkim dodacima za nošenje možete pogledati i ovdje.

Naravno postoje i posebne zimske jakne i kaputi za nošenje (npr. Diva Milano zimski kaput za nošenje i Hoppediz 4-u-1 zimska jakna) koje koštaju kao navlaka za nosiljku i trudnički kaput s umetkom zajedno.

Gore lijevo: Nataša i Oli u velikoj jakni od flisa prenamijenjenoj za nošenje. Dolje lijevo: s toplim ovratnikom Boo & Boo Baby (ex Tratinčica). Gore desno: nosim Isarinu zimsku navlaku preko tkane marame. Dolje desno: Alan s našim sinom koji nosi debele štucne preko hlača, i kapu s dugim trakama koje se daju zakvačiti za nosiljku (bakin izum za bebe koje vole skidati kape).

O nošenju zimi više ovdje.

Nemaju sve nosiljke ušivene džepove, no zato neke dolaze s torbicama za pojas (npr. LocoLobo mei tai,  Ergobaby Omni, Baby Tula i LennyUp), ili ih pak možete odvojeno kupiti. Carriers by Freda, Mustra Dizajn i Bazzinga rade i bisage za nosiljke koje se navlače na ili kopčaju za pojas.

Neki proizvođači nude i proširivače panela (eng. seat extender; kao npr. Tula i Love and Carry, te stremene za noge kod Bobe 4G), no i jastučić za lumbalnu potporu (eng. lumbar support), koji ujedno skriva i postporođajni (i mamin i tatin!) trbuščić. U ponudi ga ima LÍLLÉbaby, koji ujedno ima i najveću ponudu dodataka za nosiljke.

! Kako vam se gurtna na pojasu ne bi urezivala, na nju možete navući i gricku! 😉 Nešto nalik tome zove se jastučić za trbuh (eng. tummy pad/ protector/ tuck). Ukoliko su vam naramenice pretanke na njih također možete staviti gricke ili pak pak jastučiće za naramenice kakve u ponudi ima Girasol za svoju nosiljku MySol (eng. shoulderpads).

Na fotografiji je ISARA V3 Full Wrap Conversion Transylvanian Mountains toddler.

Ukoliko imate prekratke ruke kad bebu nosite na leđima za vas su kao stvorene trakice za dohvaćanje kapuljače (eng. reach straps). U ponudi ih za svoje nosiljke ima LennyLamb ali možete ih dati raditi po narudžbi i kod domaćih proizvođača.

Na fotografiji su Baby Leka gricke, te Carriers by Freda trakice za dohvaćanje kapuljače, šal od tkane marame i male torbice za spremanje prstena za nošenje i dr. sitnica.

Korisne stvari koje je praktično imati u torbi

Futrole za nosiljke, vrećasti ruksaci (eng. sack pack), platnene vrećice za čuvanje marama zgodne su za spremanje rezervne odjeće, pelena, kozmetike i igračaka.

Što sve ponijeti sa sobom u jednu dulju šetnju? 

Za jednu dulju šetnju od nekoliko sati zgodno je sve u manjem izdanju imati pri ruci. Npr. nemojte ponijeti cijeli veliki “konobarski” novčanik sa fotografijama bližih i daljih rođaka te računima unazad nekoliko godina. Zapravo vam je potreban samo novac i kartice, a to stane i u najjednostavniji minijaturni novčanik. (Zanimljivo kako postajemo stvarno praktični tek kad postanemo roditelji!) Već sa smanjenjem dimenzije novčanika imate slobodan dodatni prostor za barem jednu pelenu ili rezervni bodić.

Uz rezervnu odjeću (bodić, hlačice, čarapice) i pelene zgodno bi bilo da ponesete i (perivu) podlogu za prematanje, nekoliko krpica za brisanje ili vlažne maramice, tetricu za bljuckanje,  igračkicu za bebu (npr. zvečkicu, glodalicu i sl.), rezervnu dudu (ako ju beba uopće želi), slinček (babarin, barbajol, partek, partiklu ili balavac), dezinficijens, bocu s vodom za vas i bočicu za bebu (osim ako ju isključivo dojite). Ovo je tek najosnovniji popis za nove roditelje.

Dojiljama bi zgodno bilo ponijeti šal za pokrivanje ako beba nemirno jede (računajte s tim da veće bebe već imaju svoje mišljenje i ne žele ništa imati na glavi dok jedu). Dugi šalovi su praktični i jer ujedno griju vrat, bez čega ne možete ako dojite u pokretu zimi, zatim perivi ili jednokratni tuferi (jastučići) za dojke da mlijeka ne bude posvuda, pogotovo ako imate jaki refleks otpuštanja mlijeka.

Roditelji sa stažem ponijet će i igračku za starije dijete i hranu (nakon nekoliko prvih tantruma nećete više zaboraviti ponijeti voćku ili pecivo), i možda rezervnu majicu za sebe. I flaster. 😉

S Tamarom Zidar iz Nani Zani.

Dobro je oko vrata imati i ogrlicu s kojom beba može zabaviti prstiće da ti mali oštri žiletići ne vrludaju po vašem dekolteu. Ogrlice su odlične i za zubiće, ali i izvrsna senzorna igračka! Postoje drvene, pletene pamučne, silikonske…

Tople čizmice za nehodače od softshella i podkapa (balaklava, fantomka, kukuljica, ili kapa s ovratnikom) od fine, nježne, nebockave merino vune. Skapi Merino.

Zgodno je ponijeti i papučice za puzače, tople zimske čizmice za nehodače ako bebine nožice vire iz nosiljke (npr. Stonz, Skapi, Mamalila, Liliputi, Didymos itd.), vunene čarape, štucne (grijače, nogalice).

Ljeti će vam trebati i šeširići, zaštita od sunca i komaraca i krpelja, štucne (nogalice) s UV zaštitom, repelent u spreju, ručnici za hlađenje (npr. Enduracool) protiv ljetnih vrućina.

O nošenju beba ljeti više ovdje.

Puno raznih sitnica olakšat će i uljepšati prve godine uz vašeg potomka. Zanimljivo je i vidjeti što roditelji čuvaju kao najdražu uspomenu svog ranog roditeljstva: obično je to krpica tješilica ili krpena igračka koju beba nije puštala iz ruku, dudica, dekica, pelenica, prve papučice, ogrlica…

U šarenilu kojekakvih dopadljivih stvarčica za bebe vrlo je lako razviti ovisnost i kupiti sve! 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.