Recenzija prilagodljive oblikovane nosiljke: KAYA Baby Carriers and Wraps KORRA

Prošli vikend bila sam na Mađarskoj bebonosećoj konferenciji i festivalu (Magyar Babahordozó Konferencia és Fesztivál). Tamo je među izlagačima bila i Ivelina Petkova iz Bugarske sa svojim brandom KAYA – Baby Carrier and Wraps  i novom mekom oblikovanom nosiljkom Korra.

S Ivelinom Petkova (lijevo).

Odmah je pao dogovor za recenziju i testiranje nosiljke među članovima naše lokalne grupe Nošenje beba Zagreb, nakon čega seli u našu knjižnicu nosiljaka Nosiljkoteka.

Korra dolazi sa svojom vrećicom i grickama (zaštitama za naramenice) od tkane marame, također iz Kayine proizvodnje. Ovaj uzorak zove se Feathers.
Nosiljka je izuzetno kompaktna, složena zauzima vrlo malo mjesta. Korra je namijenjena zdravim bebicama starima barem mjesec dana, pa sve do druge godine, i to za nošenje sprijeda i na leđima. Kaya u svojoj ponudi ima i toddler veličinu nosiljke za gegavce i predškolce.
Korra s prave strane.
Korra s krive strane.
Korra prilagođena za nošenje najmanjim beba (1+ mj, starosti).
Unboxing za recenziju:
Korra je prilagodljiva nosiljka koja raste s bebom. Ono što ju čini prilagodljivom su panel koji je moguće skraćivati gurtnama, što je, prije svega, korisno bebama koje su ovladale mišićima glavice i vrata i žele izvući ruke van panela.
Panel se može razvući do 46 cm u duljinu.
Također su u rubove panela na stranama ušivene gumice koje najmanjim bebama dodatno “zatvaraju” panel, slično kao Guslenok.
Za dodatnu udobnost su na mjesta gdje bebama nogice izlaze iz panela ušiveni mekani jastučići za dodatnu udobnost.

Panel se također sužava vezanjem trakica u gornjem, ali i u donjem dijelu.

Naramenice su debele, no nisu tvrde. Široke su 7 cm i duge 60 cm. S gurtnama se punjeni dio naramenice ne može pomicati. Mogu se križati kada bebu nosite sprijeda. 
S trakicama se panel može sužavati do 20 cm i proširivati do čak 42 cm.

Korra ima zanimljiv, nesvakidašnje izveden pojas. U širini panela on je mekan i bez punjenja, te se zapravo nosi naopako, kao pregača. Tako bez posebnog razmišljanja i namještanja možete bebi osigurati toliko poželjno duboko sjedište. Također će visoko nošenje pojasa odgovarati svima kojima se drugi, tvrdi pojasevi penju na prirodni struk i tako stvaraju pritisak na lumbalni dio kralježnice straga i na zdjelicu sprijeda. Ukratko ovo je nosiljka u kojoj je doista udobno nositi! Pomalo podsjeća na rješenja američkih i britanskih proizvođača Sakura Bloom (Scout), Happy Baby Carrier i Integra Baby Carriers, no za razliku od tih zaista lijepih i jednostavnih nosiljaka Kaya je usto i visokofunkcionalna.

Detalj: gricke. Nosiljka je vrlo lijepo sašivena. Vidi se preciznost i trud, kao i odabir kvalitetnih drukera, gurtni, gumica i kvalitetnih Duraflexovih kopči. Uz pomno smišljen dizajn ovo je nosiljka koja će oduševiti mnoge. 
Korra vs. Eywa
Na Kayinim stranicama za sada možete pronaći i vrlo sličan model nosiljke. Eywa je stariji model, a Korra je njegova poboljšana verzija sa zakrivljenim naramenicama koje bolje prate tijelo, sa širim, dulje nosivim panelom, dvosmjernim kopčama i ušivenim elastičnim trakama sa strana panela. Ovo su na prvi pogled samo kozmetičke izmjene, no čine veliku razliku u udobnosti i nošenčeta i nositelja.
Kaya ima uklonjivu kapuljaču koja pruža potporu čak i djevojčici staroj 1.5 g. kada ruke drži izvan panela.

Nosiljku sam isprobala s jednomjesečnom bebom, djevojčicom od 1.5 godine i sa svojim čedovištem starim skoro 2 godine i zaista teškim za dob (15 kg). Na sreću je Korra testirana na nosivost od čak 20 kg!

Korra mi je bila izuzetno udobna i sprijeda i na leđima. Za razliku od većine nosiljaka koje rastu s bebama ova se zaista lako i intuitivno namješta, a moguće je postići i poprilično visoko nošenje na leđima.
S djevojčicom starom 18 mj. i njenom mamom koja ima jako visoki prirodni struk.
Korra je s bebicom starom mjesec dana briljirala. Bebač je dug oko 57 cm, i težak oko 4 kg. Imao je školski potporu do uha, panel je bio odlično stegnut preko cijelih leđa, a i guza je upala duboko bez širenja nogica. Čak uopće nije bilo potrebno zarolati kapuljaču za potporu, no to sam učinila samo da pokažem kako je i to moguće.
Photo credit: Borbála Borsos BBPhoto.
Photo credit: Borbála Borsos BBPhoto.

Kaya me zaista iznenadila kao brand. Na konferenciji sam isprobala i njihovu tkanu maramu koja itekako može parirati daleko skupljim rođakinjama sa vrlo glasnim kampanjama i ambasadoricama po svim društvenim mrežama. Korra je odlična, vrlo udobna nosiljka i za nošenčad, i za nositelje. Krupnije građenima će najviše odgovarati sa križanim naramenicama, dok će s paralelnim naramenicama biti odlična ljudima sitne i srednje građe.

Photo credit: Borbála Borsos BBPhoto.

Ovu ću recenziju još dopunjavati s dojmovima članova grupe koji će ju testirati. 😉

…to be continued… 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.