Recenzija planinarske nosiljke: Lupilu nosiljka iz Lidla

Lupilu planinarska nosiljka koju nam je ljetos Lidl velikodušno donirao u Nosiljkoteku od ovoga je četvrtka ponovno u prodaji.  Po akcijskoj cijeni možete dobiti kvalitetnu i sigurnu nosiljku za duge šetnje i boravke u prirodi.

Lupilu nosiljka
Muž s našim sinom koji je ljetos imao 18 mjeseci i oko 14 kg.

Lupilu planinarska nosiljka zapravo nigdje u uputama niti službenom opisu nosiljke nije deklarirana kao planinarska nosiljka, no sasvim je jasno da je ona upravo to: namijenjena je isključivo za nošenje na leđima beba koje mogu dulje vrijeme samostalno sjediti, ima prilagodljivo sjedište unutar čvrste aluminijske šasije, čvrsti i debeli pojas, podložen u lumbalnom dijelu, podesivu visinu nošenja, ruksak.

Dolazi i s dodacima koje kod drugih proizvođača većinom morate posebno kupovati: sjenilom za vaše nošenče i podesivim stremenom za noge koji ih drži u dobrom položaju.

Ono što ovakvu nosiljku čini planinarskom jest upravo činjenica da ima čvrsti metalni okvir (šasiju) koji štiti vaše nošenče od ozljeda u slučaju pada. Lupiluova nosiljka ima šasiju nalik onoj u tri puta skupljem modelu Kid Komfort 2 proizvođača Deuter.

Deuter Kid Komfort 2. Preuzeto sa stranice proizvođača.

Nosivost Lupiluove nosiljke je do 22 kilograma. Dakle u njoj možete nositi dvogodišnjaka i još ruksak napuniti s dvije velike termosice  i nekoliko sendviča, a u džepove iznad ruksaka, na šasiji i pojasu možete utrpati grickalice. Moglo bi stati i više da sam ruksak ima veću zapreminu.

Uklonjivi ruksak na gotovo četiri puta skupljem modelu planinarske nosiljke: Osprey Poco AG Premium. Dodatni prostor za spremanje postoji i u dnu šasije.

Naravno u nosiljci možete nositi i veće djetešce, no stvarno za silu budući da ovo nije velika planinarska nosiljka. Samo sjedište u svojoj bazi većem djetetu neće pružati dovoljno dobru podršku i duže bi mu nošenje  moglo biti neudobno usprkos stremenima.

Lupilu nosiljka s mojim starijim sinom (4.5 g.) Visina se podešava čičkom, isto kao na Deuteru.

Naravno ni za nositelje ne preporučam nošenje težina na samoj gornjoj granici za ovu nosiljku ukoliko niste doista utrenirani višesatnim šetnjama po planinarskim stazama. Uzmite u obzir da je nošenje u planinarskoj nosiljci napornije i teže nego u mekoj oblikovanoj nosiljci, mada može biti lakše samo radi manje zadržavanja topline i vlage. Ramena će vam biti pod velikim opterećenjem, a većina težine rasporedit će se na kukove. Planinarske nosiljke također nisu zamišljene za stajanje u mjestu, nego za kretanje tako da teret nosite dok ste blago naknuti prema naprijed, kao pri svakodnevnom hodu.

Planinarske nosiljke nisu zamišljene za stajanje u mjestu.
Ova nosiljka bila je odlična u šetnjama po prirodi. Stabilna je i udobna ako odgovara vašoj građi, i ako je dobro podešena.
Nošenče, čak i bucmasto, pri većem skakutanju, naginjanju i glupiranju ostaje čvrsto zauzdano i zaštićeno.

Mada je jasno da neodoljivo podsjeća na Deuter, no u jeftinijoj crnoj varijanti, Lupiluovu nosiljku odlučila sam malo usporediti i s nekoliko različitih modela drugih “pravih” planinarskih nosiljaka: Osprey Poco AG Premium i starijim Ferrinovim modelom Caribou. Vjerujem da će se mnogi pitati vrijedi li ova nosiljka čak 559 HRK, no pokazat ću Vam da je to samo 559 HRK. Naime Osprey u SAD-u košta oko 250 USD (oko 1800 HRK) a Ferrinov Caribou možete nabaviti za oko 170 EUR (oko 1300 HRK), Deuterov Kid Comfort 2 košta oko 1500 HRK. Da, “prave” planinarske nosiljke nisu jeftine.

Osprey (lijevo) i Lupilu (desno).

Planinarska nosiljka je punopravni komad planinarske opreme. Zanimljivo je da u opisu Lupilu nosiljke nigdje ne piše da Nexusova kopča na poprečnom remenčiću u sebi ima zviždaljku, baš kao i svaki pravi planinarski ruksak.

Identičnu kopču u skupljoj boji ima i Osprey.

U obaveznu planinarsku opremu ubrajaju se i “sitnice koje život znače”: zviždaljka, prva pomoć, zemljovid, kompas, svjetiljka, rezervne baterije, rezervna odjeća. Više info na: hps.hr.

Lupilu (lijevo) i Osprey (desno).
Osprey (lijevo) i Lupilu (desno).
Lupilu (lijevo) i Osprey (desno).

Osprey je na prvi i na svaki drugi pogled u svakom smislu luksuznija nosiljka, ali je i konkretnija za osvajanje zahtjevnijih terena. Okvir oko djeteta je zatvoreniji, kao i samo sjenilo, šasija je šira. Ima ruksak veće zapremine, više dodataka bolje kvalitete, sama nosiljka je veća i robusnija, ima veće sjedište, cijela djeluje ozbiljnije.

Ferrino Caribou (sprijeda) i Lupilu (straga).

Ferrinova nosiljka ima bolju potporu za glavicu i vrat kada dijete zaspi. U Lupilu nosiljci glavica pada prema naprijed i oslanja se čelom o plišani perivi jastuk, ili pada sa strane.

Moj dvogodišnjak spava u Lupilu nosiljci.
Ferrino (desno) i Lupilu (lijevo) imaju slične baze sjedišta, baš za nošenje manjih gegavaca.

I Ferrino i Lupilu djeluju jednako stabilno i sigurno. Lupilu je zapravo najveći konkurent Deuterovom Kid Komfortu 2 od kojega je i tri puta jeftinija, ali i kojemu je od svih ovih modela i najsličnija.

Lupilu izgleda i podešava se vrlo slično Deuteru Kid Comfort 2.

Kako bi Lupilu mogao konkurirati morali su birati najjeftinije materijale. U ovom slučaju to ne znači i manje kvalitetne, nego u manje traženoj i manje popularnoj boji: crnoj. Dok je većina planinarskih nosiljaka svijetla radi insekata, i s upadljivim detaljima kako biste bili uočljiviji kroz pustinju i prašumu, crna nosiljka je u šumi nevidljiva (no na sreću ima ušitke od reflektirajućeg materijala). Na crnoj je nosiljci također teško uočiti krpelje, a crno privlači i komarce.

S obzirom na to da Lupilu, Deuter i Osprey imaju sjenila koja se izvlače iz nosiljaka, lako bi bilo svjetlije sjenilo od nekog drugog modela staviti na Lupilu i tako ste riješili problem s nevidljivim krpeljima na crnom sjenilu.

Lupilu sam isprobala i na nositeljima različitih građa. Bila mi je udobna na mojih nabijenih 161 centimetar, a nisu se žalili ni moj muž, niti jedan simpatični tata sa svojom trogodišnjakinjom, dok visokim ljudima Lupilu ne odgovara.

Visokim i krupnim ljudima Lupilu nikako neće odgovarati jer je jednostavno premala. Pojas je prekratak a i naramenice ne raspodjeljuju dobro težinu.

Tata Zoran visok je čak 204 cm, a mali Višen, mada je visok kao četverogodišnjak, zapravo ima tek 2 godine. I tati i sinu su naramenice kratke a cijela nosiljka izgleda minijaturno i nespretno. Njima bi Thule, Osprey ili Kelty bili puno bolje rješenje, mada se Višen visinom približio gornjoj granici za nošenje u planinarskim nosiljkama.
Lupilu sam isprobala s djevojčicom starom 14 mj. i sa svojim sinom starim 18 mj.

Pitanje je samo koja će od ovih nosiljaka doista opravdati svoju cijenu, tj. koliko će koja biti iskorištena za stvaranje uspomena. S obzirom na konkurenciju i činjenicu da većina ljudi bira lakše i jednostavnije staze s manjom djecom Lupiluova nosiljka, od milja zvana Jodluša*, zadovoljit će sve vikendaše koji nekoliko puta mjesečno s obitelji pobjegnu u prirodu.

*Lupiluova tkana marama je od milja zvana Lidluša.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.