Recenzija i osvrt na ručno tkanje po narudžbi: PenelopeNow Handwovens

Bila sam duboko uvjerena da u Hrvatskoj nitko ne tka marame za nošenje. Pitala sam, tražila sam, odustala sam. Na kraju sam našla prekrasne Mima Handwovens iz Novog Sada. Tek sam nedavno saznala da prof. Vesna Pleše ručno tka predivne marame, a sada otkako je u mirovini za svoju strast ima i više vremena.

Čekajući Odisejev povratak iz Trojanskog rata vjerna Penelopa je morala smišljati kako da otjera prosce koji su se htjeli dočepati Odisejevog kraljevstva. Obećala je da će se udati kada istka pogrebnu košulju Odisejevu ocu, no danju ju je tkala, a noću parala…

Prof. Vesna Pleše je prije umirovljenja predavala u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna. Ima preko četrdeset godina iskustva u ručnom tkanju, dugi niz izložbi svojih radova… Godinama je iza imena PenelopeNow tkala samo za naručitelje iz inozemstva.  To sam, naravno, morala hitno promijeniti. Imala sam ideju o marami koja bi u sebi imala hrđu i more, priču o starenju, prolaznosti vremena, hvatanju trenutka za zadnju nit. Moj mlađi sin ipak ima gotovo dvije godine i neće još dugo biti mali.

Simpatična i otvorena prof. Vesna Pleše objašnjava kako je sve počelo:

Otkrila me prvo jedna Njemica i proširila po svojoj grupi, a onda Talijanka, tako sam jedva stizala odraditi sve narudžbe i praktički sam se skrivala od mušterija. Poanta je da većina ručno tkanih marama dolazi iz malih radionica, s nekoliko tkalja i pomoćnika, a ja radim apsolutno sve sama: od mailova, nabave, pripreme, bojanja, tkanja, fotografiranja do slanja paketa.
 Kad je krenulo ovo s maramama otišla sam na pol’ radnog vremena u školi i sad sam zbrisala u penziju da mogu u miru samo tkati.
Jako me veseli da će se konačno u Zagrebu nositi bebe u mojim maramama. 

Svidjela joj se moja ideja. Okosnica mi je bila apstraktna slika Julie Kotenko, igre s teksturama i komplementarnim bojama. Nakon samo nekoliko tjedana došao je red i na moju želju.

Boje hrđe i mora, proljeća i jeseni, zore i sutona…

Kad smo se dogovorile oko boja, prediva, potke i veličine bilo je vrijeme da odaberem i tip tkanja, razmislim želim li na svom slingu resice ili obični porub, želim li vezeni inicijal i kakav… Prekrasan izbor za onoga tko zna što i kako želi.

Nakon što je odabrala prediva i obojala ih prema slici bilo je vrijeme za nekoliko probi s bojama osnove.

Brzo smo se dogovorile oko detalja pa su i Hrđa i more ubrzo ugledali svjetlo dana.

Hrđa i more postaju java na tkalačkom stanu prof. Vesne Pleše.

Cijelo sam vrijeme znala u kojoj je fazi izrada marame. Prof. Pleše je izuzetno bitna otvorena i jasna komunikacija s naručiteljem. Već za nekoliko dana stigla mi je fotka gotove marame, spremne za šivanje ramena i umetanje prstena.

PenelopeNow

Htjela sam oba početna slova imena svojih malih čedovišta pa sam mudrovanjem s kombinacijama slova a i e došla do ligature ae. Super se uklapa i u priču o moru. 🙂

Već dugo me puštaš gledat’ niz pučinu
i proklinjat’ sreću koju more nosi,
darujuć’ mu puste i besane noći,
gdje mi tuga plete svud srebro po kosi.
Kapetane moj…

Tomislav Zuppa, Split, 1970., u izvedbi Josipe Lisac

Vezeni inicijal(i).

Prof. Pleše veze i oznake sredine na duljim maramama, a na ovom slingu je i jedno sakriveno “P” koje inače dodaje na vidljivije mjesto, i na svaku maramu kao svoj znak.

Po navici šije plutajuće nabrano rame; kaže da se svima pokazalo kao najudobnije. Također zatvara strane ramena na slingu, ostavljajući samo mali otvor za prstene. Ovo je najljepše sašiveno nabrano rame koje sam ikad vidjela na slingu.

Sling je najbrža, ali i najmaznija nosiljka.
Uz svaki rad stiže i poruka.

Prof. Pleše najviše voli raditi s pamukom, kaže da je najsvestraniji i da ga je najjednostavnije održavati, no radi marame od različitih pređa. Odabrala sam pamučnu pređu, sa čvorastim lanom na sredini. Kombinirala je i dvije različite debljine pamuka, a miješala je i različita tkanja: glatkija prema rubovima i grublja na sredini.

U oko odmah upadaju izražene lanene “bombice” na sredini marame.

Ovaj sling nas je razmazio. Što sam god novo isprobala nakon njega jednostavno nije toliko udobno, a i Čedovište prvo bira “sjing”.

Sling je lijek za sve. Za nicanje bolnih zubića, za noćne more, za borbu protiv štrajka spavanja…
Udoban je i sprijeda i na leđima.

Uz ručno bojanu pređu i ručno tkanje sigurno imate unikatni komad tekstilne umjetnosti, s uporabnom vrijednosti koju sa svakim nošenjem punite uspomenama. Kad nošenče preraste nošenje marama može postati šal, dekica, pončo ili nešto drugo što će vas grijati uspomenom na najljepše godine roditeljstva.

Nadam se da ću imati priliku u svom PenelopeNow slingu nositi i unuke.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.