Recenzija tkane marame: Didymos Orient

Marama Didymos Orient (Fairytale; Märchen) vel. 6 s 2 prstena M vel. u vezu BWCC sa "sweetheart" završetkom
Marama Didymos Orient (Fairytale; Märchen) vel. 6 s 2 prstena M vel. u vezu BWCC sa “sweetheart” završetkom.

Didymos Orient* LE 24/10/2012

– strojno tkana njemačka marama-

100% pamuk, 240 g/m2

Ovo je kultna tkana marama za nošenje tvrtke Didymos koja je od 1972. svojevrsna institucija među ljubiteljima tkanih marama i općenito nosiljki, savjetnicama za nošenje i dizajnerima tekstila. U prodaju je puštena 2012. g. i pokrenula je pravu revoluciju u tkanju tkanih marama radi svojeg višebojnog orijentalnog dizajna. Potka boje ciklame, plava i zlatna isprepliću se s crnom osnovom i međusobno kako bi dale sveukupno čak 9 boja: ciklama i zlatna daju narančastu, plava i zlatna daju zelenu, ciklama i plava daju ljubičastu, ciklama sa zlatnom i plavom daje ružičastu, a preko dijela marame crna je osnova tkana gušće preko plave i zlatne potke čime je postignuta antracitna boja.

Izvor fotografije: www.didymos.de
Izvor fotografije: http://www.didymos.de

Marama je tanka ali srednje teška (240 g/m2), duplo tanja u usporedbi s Didymosovom Lisom koja je tkana robusnim kepernim tkanjem karakterističnim za Didymos Stripes liniju. Marama je poprilično mekana i podatna već odmah iz poznate plavobijele Didy kutije, no i nakon namakanja preko noći, ručnog pranja i peglanja ipak joj treba još “lomljenja” da pokaže svoje draži. Pod rukom se osjeti kako je marama na nekim djelovima gušća i neslomljena podsjeća na grubi traper, a na nekima je mekša i rijetka poput muslina. Niti su poprilično debele i čini mi se da su jako češljane.

Jedino što mi se ne sviđa u vezi ove marame jest 6 puta na različite načine utkan logotip, što je tipično za Didymosove ograničene serije žakardnih marama. Ono što jest korisno u vezi tih utkanih logotipova jest da se oni nalaze na rubu marame u pravilnim razmacima od oznake sredine lijevo i desno po cijeloj duljini tako da ih se barem može iskoristiti da olakšaju vezivanje.

Manji broj kupaca ovu je maramu nepošteno loše ocijenio jer su ju oštetili nepridržavanjem uputa o pranju. Nije to nuklearna fizika. Za prvo pranje namakala sam ju preko noći u toploj vodi s decilitrom alkoholnog octa da se fiksira boja i stisne “rahlo” tkanje. Tako se izbjegava zbijanje niti (na dijelovima marame pojave se zbijene i zgušnjene niti, na drugima su prorijeđene; u ekstremnim slučajevima ako je marama oprana strojno na više od 400 okretaja izgleda kao da je “otišla” nit na najlonki). Zbijanje niti utječe samo na ljepotu marame, a ne i sigurnost. O održavanju tkanih marama više ovdje. Nakon namakanja i ručnog pranja, maramu treba pustiti da se prirodno posuši do pola i takvu vlažnu ju dobro ispeglati s obje strane tako da se niti zaglade, rasporede i sjednu. Didymos preporuča peglanje nakon svakog pranja kako bi se izbjegli nabori i svijanja marame uvijek na istom mjestu radi čega tkanje može i puknuti, pogotovo ako je marama natopljena karbonatima iz tvrde vode (što niti čini krutima, krtima i krhkima, i uništava boju). Radi tvrde vode koja ukrućuje i oštećuje tkanje  Didymos i na službenoj stranici preporuča korištenje octa umjesto omekšivača.

Ovako izgleda nakon pranja na različitom, krivom, broju okretaja. Na ovo su se žalili neki korisnici.
Ovako marama izgleda nakon pranja na različitom, krivom, broju okretaja. Na ovo zbijanje niti i trajno izgužvan izgled žalili su se neki korisnici.

Marama odlično raspoređuje težinu i manje i veće bebe u jednoslojnom vezu, a čak i težinu djeteta u višeslojnom vezu. Njena ljepota najviše dolazi do izražaja u višeslojnim vezovima koji pokazuju i “pravu” i “krivu” stranu marame. Preporučam ju i za novorođenčad i za djecu, za početnike i za iskusne “maramaše” i sladokusce koji hobistički skupljaju lijepe marame jer je stvarno vrhunski primjerak vrsnog strojnog višebojnog tkanja i tekstilnog dizajna inspiriranog mističnim orijentom.

Sa sinom u marami Didymos Orient.
Sa sinom u marami Didymos Orient

Update 14.11.2016.:

Orient je preimenovan u Fairytale (Märchen) radi opetovanih napada na Didymos. Više o tome ovdje.

…”Bajka” godinu dana kasnije…
Prava i kriva strana marame u vezu DH, s razmakom od godine dana.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.