Čemu savjetnica za nošenje?

FMob-01

Doista… Čemu savjetnica za nošenje kad za sve postoji Google? 😀

Kaže se da dvije glave pametnije misle pa ću na ovo i slična pitanja odgovoriti s još jednom savjetnicom Sarlom Anom Hribar.

Čemu savjetnica za nošenje?

Ana: Mislim da je savjetnica zanimanje koje bi se trebalo što više pročuti. Želim da za nas čuju oni koji imaju tendenciju odustajanja od nošenja jer se nisu snašli. Mi želimo da se snađu. Tu smo da pružimo odgovor na svako pitanje. Posebno bih naglasila individualna savjetovanja gdje se savjetnica potpuno posveti vama i s vama rješava dilemu zbog koje ste ju zvali.

Iris: Savjetnik ili savjetnica za nošenje je osoba koju zovu izmučeni roditelji, rodbina i skrbnici da im hitno olakša život! 😀 Šalu na stranu biti savjetnica znači uhvatiti se u koštac s problemima modernog roditeljstva u betonskoj džungli: naučiti roditelje kako da odgovore na potrebe vlastitog djeteta ne zapostavljajući dnevne obaveze. 

Zašto se vidimo u savjetovanju 

Ana: Zašto sam poželjela biti savjetnica? Ja jesam savjetnica, nisam trebala puno željeti, takva mi je sudbina :). Kad nešto u životu dobro radim i volim uvijek želim biti što bolja u tome i podijeliti svoje znanje i iskustvo s drugima, pa tako i ovdje. Volim gledati otpuštanje napetosti na licima kad shvate da je sve ok, da je moguće, čak i lako, da je sve to normalno, da nisu sami. Volim podsjetiti ljude na onaj naš urođeni osjećaj zvan intuicija, kada znaš da je nešto dobro jer jednostavno znaš, kada stvari sjednu na svoje mjesto i onda taj blaženi osmjeh olakšanja kad su sva pitanja odgovorena. Čak i kada nije idealno, znam da sam pomogla. Eto zato volim raditi s ljudima: jer volim izazivati taj efekt, i mislim da je uvijek vrijedno truda.

  Imam dva sina s godinom i pol razlike. Oba sam nosila od prvog dana (u marami od trećeg :)), sve zajedno dvije i pol godine svakodnevnog nošenja i od samog početka jako strastveno uživam u tome. Bila sam presretna kad sam saznala za edukaciju za savjetnice, nisam se dvoumila.

Savjetnica Ana Hribar sa sinom
Savjetnica Ana Hribar sa sinom

Iris: Vidim se u savjetovanju jer je to odličan način da utvrdim vlastita znanja i uskustva, te napredujem dalje. Kažu mi da znam napraviti pozitivnu atmosferu i dajem jednostavne upute a to je itekako bitno izgubljenim i zbunjenim roditeljima. Savjetovati za mene znači slušati, i stvarno čuti i prepoznati probleme koji utječu na nošenje, bebu i osobu koja ju nosi.  

Npr.  https://www.tresnjevka.online/izabrala-privinuti-dijete-sebe/

Savjetnica Iris Božić, Vama na usluzi! :-D
Savjetnica Iris Božić, Vama na usluzi! 😀

Kakvu smo edukaciju završile i koji su nam planovi

Ana: Završila sam osnovni Die Trageschule tečaj za savjetnice za nošenje, a plan mi je ići i na drugi stupanj prvom prilikom, vjerojatno još ove godine. Raduje me što sam među pionirkama babywearinga u našim krajevima i želim dati sve od sebe da razbijem što više predrasuda. Osobno imam puno planova i malo sekundi u danu da ih ostvarim, ali polako, tek smo krenule.

Iris: Završila sam osnovni i napredni stupanj Die Trageschule Dresden edukacije za savjetnice i planiram uskoro i na treći za certifikat. Veselim se svakoj radionici na kojoj prisustvujem i svakoj koju organiziram u svrhu promoviranja zdravog i preporučljivog nošenja beba i djece u nosiljkama. Da, tek smo krenule i osim borbe s vjetrenjačama znam da me čekaju i vrlo lijepi, doista ispunjavajući trenuci kad vidim zadovoljnu bebu i sretne roditelje. Osim radionica, individualnog savjetovanja i promoviranja zdravog i preporučljivog nošenja testiram i nosiljke, te pišem recenzije već dostupnih nosiljki. 

Koja je uloga savjetnice za nošenje i zašto je danas potrebno takvo zanimanje?

Ana: Mi smo kao civilizacija malo izgubljeni, ali ako mene pitate stvari idu na bolje. Ljudi se polako vraćaju sebi, preispituju, prigrljuju prirodno, ali preveliki je to kaos da bi to mogli sami. Mlade mame su nerijetko potpuno izgubljene. U ovom slučaju savjetnice su tu kako bi pomogle rasvjetliti mrak, usmjeriti, umiriti, a općenito držati da se stvari ne rastepu nekontrolirano. Što se individualnog savjetovanja tiče mislim da smo potrebne prvenstveno novim mamama s malim bebicama, ali i onima koji žele koristiti zahtjevnije nosiljke ili se jednostavno u nečemu nisu snašli.

Iris: Uloga savjetnice jest da sasluša i prepozna probleme roditelja ili skrbnika, stvori pozitivno okružje u kojem se roditelji i beba mogu posvetiti jedni drugima uz sustavni pristup.  Ubrzani način života jednostavno ne dozvoljava da se samostalno posvetimo proučavanju vještina i steknemo sva potrebna znanja kako bismo bili uspješni u životu. Zato i postoje financijski savjetnici, savjetnice za dojenje, savjetnice za nošenje. Naravno da se lako nađe video uputa na youtubeu za gotovo svaku nosiljku no većina postaje svjesna koliko se zapravo malo iz toga može shvatiti dok ne pokušaju sami. Jedno je pogledati snimak a drugo nosiljku osjetiti u rukama, i još uzimajući u obzir eventualne probleme s mišićnim tonusom bebe, specifičnosti u građi, ili zdravstveno stanje. Video se ne može prilagoditi specifičnosti situacije, roditelja i bebe, ali zato postoji osoba koja je upravo za to i educirana. 

Kakva bi osoba trebala biti savjetnica?

Ana: Definitivno jako sigurna u ono što radi. Mirna. S iskrenom željom da pomogne. Snalažljiva. Spremna saslušati. Moći biti jezgrovita u savjetima. Vještine s kojima se rađaš ili ih učiš, manje bitno. Biti savjetnica nosi veliku dozu odgovornosti i posvećenosti.

Iris: Savjetnica mora biti fokusirana na roditelja i bebu. Oni i njihove poteškoće postaju njezin svijet čim prekorači prag, uz veliku odgovornost. Savjetnica treba uz individualizirani i sustavni pristup predložiti i provesti rješenja, uvjeriti se da su ih roditelji razumjeli i da ih mogu bez poteškoća i samostalno primjeniti, treba biti na raspolaganju roditelju za sve eventualne nedoumice i poteškoće vezane uz nošenje i nakon individualnog savjetovanja. Savjetnica ne smije biti nametljiva osoba koja insistira isključivo na jednom rješenju makar to roditeljima ne odgovara, ona treba imati razvijene komunikacijske vještine i sposobnost da umiri i ugasi nervozu novopečenih roditelja, kao i onih koji su otkrili nošenje s drugim ili trećim djetetom.

Iris Božić i Sarla Ana Hribar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s